A képgenerátorok szerepe és összehasonlítása

Katus Mónika

Katus Mónika

A  képgenerátorok új színt hoznak az életünkbe és átformálják a látványvilágról – és gyakran a valóságról alkotott elképzeléseinket. A képgenerátorokkal új látványvilágot teremthetünk, legyen az egy weboldal vagy prezentáció egymáshoz illő képi elemeinek létrehozása, prospektus vagy social media posztok képeinek generálása. Készíthetünk moodboardokat, koncepciókat és logót is tervezhetünk velük.

Ezután sokkal nagyobb szükségünk lesz a kritikai érzékünkre egy-egy fotó kapcsán. Az utóbbi időkben gyakran használta a média is a képgenerátorokkal (általában a Midjourney képgenerátorral) készült képeket megtévesztő tényközlésre. Nem is csoda, hiszen a Midjourney volt az a képgenerátor, amellyel 2022-ben Jason Allen digitális művész megnyert egy művészeti versenyt. A művész nyíltan vállalta, hogy művét hetekig tartó promptolási folyamat és kisebb Photoshopos utómunka segítségével készítette el. Az akkor még a képgererátorok nyújtotta lehetőségeket nem teljesen ismerő zsűri a későbbiekben sem vonta tőle vissza a díjat.(1)


Az alábbi összeállítás a következő képgenerátorok és képszerkesztők által generált képeket tartalmazza:
Midjourney, Leonardo.ai, Adobe Firefly, Playground, Stable Diffusion Online, DALL-E3, NightCafe, Fotor.

Midjourney
Fotor

Nagyon gyorsan, hatékonyan készen lehetünk egy prezentáció képi anyagának összeállításával is és az eredmény igazán lenyűgöző lesz. Ugyanis az egymáshoz passzoló képek – ugyanolyan stílusban, ugyanolyan háttérrel – egy egységes, átgondolt hatást fognak kelteni, mely egyben szemet gyönyörködtető is. Ami a ráadás az előnyök közt az, hogy a képeink egyediek lesznek.

A képgyűjtemény oldalak adatbázisát mindenki használja, tehát mindenki ugyanabból az adatbázisból dolgozik: mindegy, hogy Havannában él vagy Szegeden, azok a képek bárki számára elérhetők. A képgenerátorokkal létrehozott képek nagy előnye, hogy olyan képet generálunk, azaz hozunk létre, mely csak a saját elképzeléseink szerint születik, teljesen egyedi lesz és sehol máshol a világon nem lesz ilyen még egy ugyanilyen kép.

A plusz ráadás pedig az, hogy nagyon gyorsan lehet az új képcsodáinkat létrehozni. Az online marketing és az énmárkaépítés című előadásomhoz készült diasorozatban felhasznált képek legenerálása konkrétan 20 percembe telt és nagyon elégedett vagyok az eredménnyel. Néhány Midjourney képgenerátorral generált kép az előadásból: 

Piaci előny

A képgenerátorok használata piaci előnyt jelenthet annak, aki felismeri az előnyeit és alkalmazza a munkája során. Számtalan előnye van, a célirányosan létrehozott képi elemeken kívül a gyorsaságot és az egyediséget emelném ki elősorban.

Midjourney

Alkalmazhatjuk a social media felületeinken is, tartalomgyártással kapcsolatban is nagyszerű megoldás lehet, ha gyakorlatot szerzünk a ChatGPT 4 használatával és megkérhetjük, hogy segítsen a képi elemek javaslatában is. Ezután – mivel az angolszász adatbázisból dolgozik – megkérhetjük a prompt lefordíttatására és már másolhatjuk is be az újdonsült promptunkat a Midjourney vagy akár egy másik képgenerátor felületére.

Promptolás a képgenerátorokban

Érdemes megfigyelni azt is, hogy a képgenerátoroknál a promptolás – azaz a parancsok megadása – módszere viszonylag egyformának, tűnik, de az eredmény képgenerátoronként más és más lesz minőségben, elrendezésben és látványvilágban is. Ezért érdemes megismerni több képgenerátort a fizetős és a díjmentes verziók közül is.

Továbbá érdemes kísérletezgetni a különböző képgenerátorok tudásával. Ez az az terület, melyben robbanásszerű a fejlődés, de 2023 márciusa volt az az időszak amikor hatalmasat fejlődött a képgenerátorok színvonala. Még vannak fejleszteni való terültek, megjelenések – általában az arc, a szem és a kezek – de ezek a “problémák” csak ideiglenesek a gyors fejlesztéseknek köszönhetően. Érdemes több képet generáltatni egyszerre és azok közül biztosan lesz egy-egy gyöngyszem, mely megfelel az ízlésünknek és az elvárásainknak. Haladó szint, amikor többszöri promptolással, a prompt folyamatos „csiszolásával”, apróbb változtatásaival érünk el egy gyönyörű végeredményt.
Az alábbi képekhez képgenerátoronként ugyanazt a promptot adtam meg, a különböző eredmény szemmel látható:

A képgenerátorok alkalmazása egy új lehetőség, melyekkel egy sokkal egységesebb és egyben egyedi látványvilágot teremthetünk a munkánk vagy a hobbink kapcsán. Az emberi kéz által létrehozott művészeti produktum érték, szükség van rá és ahogy a fotó sem váltotta le a festményt, mint művészeti médiumot, így a képgenerálás is megfér majd a művészeti palettán, mintegy párhuzamos és egyben új résztvevőként. A képgenerálás egy új szín, új lehetőség, melynek számtalan előnyeit érdemes használni a munkánk vagy akár a hobbink során.

Forrás (1): https://telex.hu/tech/2023/02/02/mesterseges-intelligencia-kreativitas-digitalis-muveszet-adat-szerzoi-jog

Hasonló cikkek

A képgenerátorok szerepe és összehasonlítása

A  képgenerátorok új színt hoznak az életünkbe és átformálják a látványvilágról – és gyakran a valóságról alkotott elképzeléseinket. A képgenerátorokkal új látványvilágot teremthetünk, legyen az egy weboldal vagy prezentáció egymáshoz illő képi elemeinek létrehozása, prospektus vagy social media posztok képeinek

Tovább olvasom »

A színek ereje a hirdetésekben és a weboldalakon

A színek szerepe, hatása kulcsfontosságú a marketingedben A színek körülvesznek minket és hatással lehetnek a hangulatainkra, mindennapjainkra és így a célközönségedre is. Gondoljunk csak a harsány piros árnyalataira, ugye nem egy békés vidéki szállás logójában lenne a helye, hanem inkább

Tovább olvasom »
Typo-tipp vállalkozóknak

Typo-tipp

Hogyan használd a különféle betűtípusokat az online hirdetéseidben és a weboldaladon A tipográfia – “a betűvetés művészete” egy gyönyörű kifejező eszköz. Segítségével teljesen különféle hatásokat érhetünk el pl. a hirdetéseink vagy a weboldalink szövegezésénél. Első látásra a szemlélőnek fel sem

Tovább olvasom »